BRIEVEN VAN CALAMITY JANE AAN HAAR DOCHTER
©Shameless hussy press, 1976
©Nederl. vertaling Feministiese uitg. De Bonte Was 1977
20
10 gram kruidnagel
15 gram kaneel
1/2 ons foelie
1/2 ons nootmuskaat
2 theelepels gist of 2 theelepels koolzure soda en 3
gezuiverde wijnsteen.
Deze cake is onovertroffen en blijft 20 jaar tot op
de laatste kruimel goed. Giet de halve liter brandy
over de cakes als ze nog warm zijn. Bewaren in
goed sluitend aardewerk, Dit is voor 3 cakes van
elk 8 pond.
En nu mijn zuurdesem waarmee ik het beste brood
ter wereld bak. Maak het eens een keer en denk aan
mij. Ik noem het
DE BESTE ZUURDESEM TER WERELD
Kook op maandagmorgen een 1/2 liter hop in 8 liter
water gedurende een 1/2 uur. Giet in een kom en
laat staan tot het lauw is doe er 2 eetlepels zout en
1/4 liter meel bij ook een 1/4 liter bruine suiker.
Goed roeren.
Doe er op woensdag 3 pond gekookte geprakte
aardappels bij en laat staan tot donderdag, zeef het
in stenen kruiken, laat de kurk er los op zo af en
toe roeren en in de buurt van het vuur bewaren.
Het moet 2 weken oud zijn voor gebruik. Dan op
een koele plaats bewaren. Het wordt beter naar-
mate het langer staat, schud de kruik voor gebruik
maar laat voor het schudden de kurk eraf en hou
handpalm over de opening zodat de gist er niet
uitkomt. Met dit recept maak je grandioos brood.
En nu verder met mijn mierikswortelsaus. Een kop
geraspte mierikswortel, 2 eetlepels witte suiker 1/2
theelepel zout 7 1/2 dl koude azijn. In flessen
doen en verzegelen en om de saus te maken neem
je 2 eetlepels van bovenstaande doe er een dessert-
lepel olijfolie of gesmolten boter of rundvet bij en
1 eetlepel mosterd. Deze saus is verrukkelijk.
Klop voor het maken van omeletten, 4 eieren - 12
slagen is het magiese aantal teveel kloppen geeft de
omelet een flets aanzien. Doe er 3 theelepels melk
per ei bij - doe bij de dooiers de zoute peper en
tenslotte het stijfgeklopte eiwit. Laat de koekepan
heet worden. Gebruik nooit meer dan 4 eieren voor
een omelet. Maak zoveel je nodig hebt maar ga tot
4 en doe bij het wit een theelepel bakpoeder. Doe
als ze klaar zijn kip ham of een andere soort gehakt
tussen de dubbelgeklapte helften - tevoren ge-
kookt en goed warm of je kan er ook groente tus-
sen stoppen - gekookt en klaar om op te dienen.
Vet de pan in met boter alvorens de omelet te bak-
ken - een klont boter zo groot als een walnoot.
Doe bakpoeder bij de eiwitten.